Hur du kommer på en riktigt bra story!

Hur du kommer på en riktigt bra story!

Hur får du idéer till en riktigt bra story? Genom att vänta på att en idé ska dyka upp? Och om det inte dyker upp någon, vad gör du då?

Om du ska vänta på inspiration kan du få vänta länge. Ta istället kommandot över kreativiteten. Det är du som bestämmer när det är dags att vara kreativ. Något som kanske inte låter så enkelt. Men jag brukar använda mig av följande steg när jag behöver bli mer kreativ.

Här är mina tips för att få idéer till en bra story:

  • Sätt dig med penna och papper och skriv det som faller dig in. Ord, meningar, scener. Vad som helst. Skriv ner allt du kommer på, låt orden flöda utan att stoppa dem. Släpp loss fantasin och pränta ner de idéer som kommer för dig. Förr eller senare hittar du en pärla bland det du skrivit ner. Hemligheten är att inte censurera sig själv utan att låta allt vara tillåtet.
  • Ge dig ut! Gå till mataffären, sätt dig på ett kafé eller på en parkbänk. Ställ dig i ett gathörn och  betrakta människor som går förbi. Fundera över dem du ser. Vilka är de? Vart är de påväg? Var har de varit? Vad tänker de på just nu? Vad gjorde de igår kväll? Förra veckan? Vad drömmer de om? Vad jobbar de med? Vad är de arga på? Är de gifta eller ensamstående? Vilka umgås de med? Är de nöjda med livet? Och varför eller varför inte? Glöm inte att ta med ett anteckningsblock, för du kommer märka att inspirationen flödar när du väl börjat tänka så här.
  • Läs böcker! Mängder med böcker. Bra böcker och dåliga böcker. Böcker du aldrig haft en tanke på att läsa. Läs böcker inom olika genrer, korta som du plöjer på en dag och tegelstenar som tar en vecka. Läs nobelpristagare och enkla kioskdeckare, böcker som verkar hopplöst svåra och böcker som verkar hopplöst tråkiga (kom ihåg att man inte måste läsa varje bok till sista sidan). Plocka vilken bok som helst ur hyllan (förslagsvis på biblioteket eftersom du då slipper betala för den om den är dålig) och börja läs. Du kommer garanterat få idéer. Bra böcker kommer inspirera dig till att skriva något lika bra, dåliga böcker till att skriva något som är mycket bättre.
  • Se på film! Sträcktitta på tv-serier. Ägna en hel ledig dag åt att plöja igenom filmer. Gärna med ett anteckningsblock bredvid. Filmer (och tv-serier) är lysande exempel på hur man bygger en story. Titta och lär! Men kom ihåg: se inte bara på filmer du tycker om, se på allt, bra som dåligt, roligt och tråkigt, enkelt som obegripligt. Och var kritisk medan du tittar, fundera på varför filmen ser ut som den gör, och hur filmmakarna kan ha tänkt när de skrivit manuset.
  • Skriv ner dina drömmar! Ha ett anteckningsblock liggande bredvid sängen så du kan skriva ner dem innan de försvinner (de har en tendens att blekna ur minnet annars). Drömmar är fantastiska idéskapare. Det finns outtömligt med material att plocka från där. Och tänk på att det du själv och ingen annan som har kommit på dem!
  • Och sist men inte minst: gå till gymmet eller ta en promenad! Det finns inget så effektivt för kreativiteten som ett hektiskt spinningpass eller en lugn skogspromenad!

/ Marianne Berglund

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × ett =