KAPITEL 1

Del 1

Varför du ska börja skriva nu

Den absolut bästa tiden att börja skriva eller lära sig att att skriva är idag. Historiskt sett har det blivit svårare och svårare att få sin bok publicerad. Det var lättare att få ut sitt manus för tio år sedan än vad det är nu. Allt fler ägnar sig åt att skriva och förlagen översvämmas av allt fler manus. Egentligen hade den bästa tiden att börja skriva varit för 10 år sedan. Men eftersom vi inte kan styra över tiden får vi istället göra det bästa vi kan av situationen, alltså att så snart som möjligt sätta igång och skriva det där vi drömt om och att lära oss hur vi ska få gjort det.

Om du vill nå någonstans med ditt skrivande måste du också ta det på allvar. Du får inte betrakta det som en andrahandssyssla som du ägnar dig åt när allt annat är avklarat. Istället måste du se ditt skrivande som det viktigaste du har att göra. Du måste prioritera skrivandet framför annat.

Visst, det finns mycket man måste göra, och jag menar inte att du ska kasta allt du har för händer för att få tid att skriva. Du måste fortfarande sköta ditt vanliga jobb. Om du har barn måste du hand om dem. Hunden måste få sin promenad och katten behöver ha en ren låda. Hemmet behöver skötas (i alla fall fall något sånär) och du behöver handla, laga mat och sova.

Men utöver dessa nödvändiga sysslor finns det inget som får gå före ditt arbete med att skriva. Du får helt enkelt ägna lite mindre tid åt att umgås och se på tv om du vill nå någonstans (tyvärr).

Börja alltså skriv nu!
Vänta inte till imorgon eller nästa vecka.

Hur mycket du skriver varje gång beror givetvis på hur mycket tid du har över och hur mycket tid du ger ditt skrivande. Det viktiga är att du håller igång skrivandet. Om man bara skriver då och då är det lätt att tappa både tråden och inspirationen. För att kunna åstadkomma något bra behöver du arbeta kontinuerligt, och hela tiden vara närvarande i det du skriver. Du måste ha texterna levande för dig så att det blir en helhet. Att skriva bara en dag i veckan gör också att du varje gång du sätter dig med din text antagligen måste gå igenom alltsammans igen för att få en överblick. Hur bra man än tror sig minnas vad man skrev förra gången så glömmer man lätt de små detaljerna. Det är också svårare att få fatt i känslan man hade förra gången när man skrev.

Mitt tips är alltså att du ägnar en stund varje dag åt ditt skrivande. Givetvis är det bättre ju längre stund du kan avvara, men även den allra kortaste stund är bättre än ingen alls. Hinner du bara fem minuter – vik den tiden till ditt skrivande. Detta för att behålla textens innehåll uppdaterat för dig. Dessutom arbetar hjärnan även de stunder du inte konkret sitter och skriver. Om du inte avbryter den med för långa uppehåll mellan skrivstunderna arbetar den ännu mer effektivt.

Första steget till att lyckas med det du gör är att faktiskt sätta igång och göra det! Det låter självklart, men när man är mitt upp i vardagen med allt vad det innebär av måsten och förpliktelser ser man det inte alltid så. Då tänker man istället att man ska sätta igång på allvar så fort man bara får semester, eller så fort bara barnen är stora nog att klara sig själva en stund, eller så fort man bara blivit lite mindre trött eller målat det där rummet… eller…

Sätt alltså igång nu. Så snart du läst den här texten – börja skriv! Ju snabbare du kommer igång med ditt skrivprojekt, desto bättre!

ÖVNINGAR

  1. – Se över ditt veckoschema. Försök få en överblick hur mycket tid du ägnar åt olika saker. Dra bort de timmar du är på arbetet och räkna på de timmar du har över. Skriv nu ner allt du måste göra, som exempelvis handling, mat, städning. Beräkna på ett ungefär hur mycket tid dessa sysslor tar i anspråk. Skriv ner när du går och lägger dig och när du går upp.

Hur mycket tid får du kvar efter det?

Gissningsvis mer än du trodde.

Bestäm nu hur mycket av den här tiden du ska lägga på ditt skrivande.

  1. – Om det är möjligt – schemalägg gärna de timmar du tänker vika för ditt skrivande. För in i almanackan mellan vilka tidpunkter du ska skriva. Och håll dig till dem! Genom att skriva ner dem kommer du också lättare kunna avstå från annat som lockar. Du får ett arbetsschema att följa. En annan fördel med att schemalägga skrivtiden är att det blir enklare att förklara för andra att du är upptagen just då.

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you”

– Maya Angelou

Del 2

Vad du behöver för att komma igång

Till skillnad från många andra sysslor är skrivande anspråkslöst, det kostar ingen förmögenhet att formulera sina tankar i ord. Den enklaste konkreta utrustningen du behöver för att skriva är penna och papper (och förstås några koppar kaffe). Mer behövs inte.

Inte heller behöver man några stora och påkostade utrymmen för att skriva. Det räcker med ett hörn i soffan eller en kant av köksbordet. Även den mest trångbodda kan skriva. För den som inte bor ensam kan det kanske ibland tyckas knepigt att hitta en ostörd plats, men med lite god vilja går det alltid att skapa ett tillfälligt eget rum omkring sig.

Förut skrev jag allt för hand. Min första roman skrev jag rakt igenom med svart kulspetspenna i ett linjerat block utan marginaler. Många föredrar att skriva för hand. De menar att de får mer direktkontakt med orden på så sätt. Detta är ju en smaksak. Om du tillhör de som gärna skriver för hand, tänk på att använda en penna som känns rätt i handen. Att den glider bra över papperet är också viktigt, så att du kan skriva snabbt utan att hindras av att pennan raspar och är trög. Skaffa dig ett block eller en anteckningsbok som känns lockande att skriva i. Gärna även något mindre block som du kan bära med dig om du vill sitta någon annanstans än hemma och skriva.

De flesta väljer nog dock att skriva på dator. Det är smidigt och går snabbt, och man kan enkelt ändra och göra rättningar. 

Vad du behöver då är ett ordbehandlingsprogram. Unna dig något bättre än enklare varianter som ofta följer med datorn. Word eller Pages är båda utmärkta och lätta att jobba i. Där finns allt du behöver, som möjligheter att ändra storlek och typsnitt, radavstånd och marginaler. Detta kanske inte känns viktigt just under tiden som du skriver, men när du ska skicka in manuset kräver förlagen ofta att det ska ha särskilda format, som t ex dubbla radavstånd och en viss bredd på marginalerna.

Det är också bra att förse sig med små lappar, gärna postit-lappar i olika färger som du kan fästa på väggen för att få bättre överblick över det du skriver. Du kan också klippa till egna lappar av vanligt vitt eller färgat papper och fästa dem på en anteckningstavla eller whiteboard. Det finns enkla och billiga sådana att köpa. Lappar fungerar utmärkt när man ska strukturera sina scener i rätt ordning, eller när man behöver få överblick över annat som ingår i texten, t ex karaktärer och miljöer eller särskilda händelser. Fördelen med enstaka smålappar är att du kan flytta omkring dem. Om du skriver alltsammans på datorn eller ett stort papper får du helt enkelt inte samma överblick och har inte heller samma möjlighet att arrangera dina olika stycken.

Det finns program att ladda ner till datorn som fyller samma funktion som smålappar. Själv föredrar jag dock att rent konkret se lapparna framför mig. En liten bit ledig vägg räcker för att rymma de olika scenerna och delarna i en hel roman.

Detta om de rent konkreta sakerna som kan vara bra att ha när du skriver. Utöver detta behöver du vara utrustad med stor uthållighet och rejält tålamod. Det är kul att skriva, men det är också hårt arbete. Den som verkligen går in för att skriva något större, med siktet på att få det publicerat, kommer snart inse att det inte bara och alltid är lika roligt. När man läst igenom och redigerat sin text för tjugonde gången är man oftast ganska trött på den. Det är då man behöver plocka fram sitt tålamod och sin envishet. Det gäller att sätta upp strikta regler för sitt arbete. Inför mindre roliga arbetsuppgifter måste man vara sträng mot sig själv. Kom ihåg att du är din egen chef när du skriver. Vid t ex redigering av manuset, bestäm i förhand antalet sidor du ska gå igenom innan dagens arbete är klart. Utan regler är det lätt att smita undan. Och om du ska få ut ditt manus måste du även traggla dig igenom de mindre roliga delarna av jobbet. Belöningen efteråt blir dock så mycket större om du klarar att hålla dig till de regler du satt upp för dig själv.

KOM ALLTSÅ IHÅG:

  • Om du skriver för hand – investera i en bra penna och en anteckningsbok som du trivs med att skriva i.
  • Skaffa postit-lappar eller gör egna, gärna i olika färger. Ordna också en plats där du kan hänga upp lapparna, antingen direkt på väggen eller på en anteckningstavla eller whiteboard.

“En professionell författare är en amatör som inte gav upp.”

– Richard Bach

Del 3

Lär dig tänka som en författare

Innan du sätter igång med att planera ditt manus och hur du ska skriva det – sätt dig ner en stund och fokusera på vad du vill med ditt manus.

Är det något särskilt du vill ha sagt med det? Vill du förmedla någon ståndpunkt eller någon sensmoral med det du skriver? Du kanske vill visa sådant som ”Man ska inte anklaga någon annan för att begå samma fel som man själv gör” eller ”Man ska hjälpa andra även om det kan vara svårt”. Tänk på vad du själv anser om hur man ska förhålla sig till vissa saker eller hur man ska bete sig mot andra och se om det är något där du skulle vilja ha sagt med din bok.

Vill du berätta om någon särskild händelse du råkat ut för? Eller kanske vill du beskriva någon särskild person som du träffat, verklig eller påhittad?

Tänk alltså efter vad du vill med din berättelse!

Ställ också in dig på att skriva något bra. Lyssna inte på eventuella tvivel som gnager i bakhuvudet, sådant där som vi alla drabbas av då och då – Tro inte att du kan det här, Det kommer säkert inte bli bra… Säg istället till dig själv: Jag kommer klara det här! Jag ska skriva något som blir riktigt bra! Med detta i bakhuvudet (istället för det pessimistiska gnällandet) har du mycket större chans att verkligen åstadkomma något som är bra. Ingen lyckas med något om man själv intalar sig att det kommer gå dåligt. Sparka alltså undan det negativa och fokusera på att du kan det här. Varje gång du sätter dig med sitt skrivande, ställ in dig på att du nu ska åstadkomma något riktigt bra! Var positiv när du skriver! Det kommer att hjälpa dig långt mer än du kan ana. 

Fokusera på sådant som du är bra på. Har du något specialintresse så använd dig av det. Skriv alltså om sådant du behärskar, tycker om och blir glad av. Och undvik att skriva om sådant som gör dig nedstämd och ledsen.

Nu menar jag inte att du ska undvika allt som är sorgligt och tråkigt, sådant måste ju också ingå i en berättelse, men se till att du tycker om att skriva om det. Om du vill skriva en deckare bör du rimligtvis ha med något slags brott. Du kanske inte tycker om brottet i sig, men du måste tycka om att berätta om det.

Välj alltså att skriva på det sätt som gör att du blir glad och mår bra. Se också här positivt på det du gör. Se positivt på dina karaktärer och de miljöer du beskriver. Hur hemskt karaktärerna än beter sig, och hur dystra miljöerna än är – tyck om dem! Om du känner dig beklämd av det och märker att du drar dig för att skriva för att du inte gillar det du skriver – byt ämne, karaktär eller miljö, eller vad det nu är som du inte är nöjd med. Det är oerhört viktigt att du gillar vad du håller på med för att resultatet ska bli bra.

“You are never too old to set another goal or to dream a new dream.”

– Les Brown

Del 4

Att Göra

1.- Skriv en lista på sådant som gör dig glad, sådant du tycker om och skulle vilja skriva om. Ju mer detaljerad du är, desto bättre.

Exempel: Säg att du tycker om blommor. Det är ganska vagt. Tänk nu ett steg längre: vad exakt är det med blommor som du tycker om? Jo, du tycker om att plantera och arrangera rabatter. Skriv då om detta! Låt någon karaktär i den bok driva en plantskola, eller jobba som trädgårdsarkitekt. Då kommer du garanterat tycka om att skriva om det.

2.- Fundera därefter över vad av detta du skulle kunna använda när du skriver. På vad sätt kan du dra nytta av det i din text? Hur skulle du kunna anpassa handlingen efter vad du är bra på och tycker om?