Välkomna till det första inlägget här på Writeify’s blogg.

Mitt namn är Marianne Berglund och det är jag som har utvecklat kursen Bli Publicerad. Jag har gett ut tre böcker via större förlag och har till och med kunnat leva på mitt skrivande. Men det har självklart inte alltid varit så. Jag är född och uppväxt i Varberg på mitten av 60-talet. Jag har alltid haft intresse för att skriva och ville gärna ge ut något. När jag var 24 försökte jag få ut min första bok. Milt sagt gick det inte så bra. Manuset var en katastrof, trots att jag själv då tyckte att det var det bästa jag skrivit. Jag började på nytt.

Att få något publicerat var inte enkelt. Det kantades av uppgivenhet, ilska och hårt arbete, men också av en känsla av att inte vilja ge upp. Jag skrev, skickade in och fick refuseringsbrev. Hur många gånger tappade jag räkningen på.

Varför antogs inte mitt manus när så mycket annat kom ut?

Jag gjorde djupdykningar i böcker och lärde mig de första stegen för att kunna bli publicerad. Jag lärde mig inte allt, men tillräckligt för att jag till mitt nästa inskickade manus fick ett personligt skrivet svar och ett utlåtande. De tyckte om det, men ville ha ändringar. Efter tre omarbetningar blev mitt manus antaget av Bonniers förlag. Ett år senare fanns min första roman, Grusvägsmilen, i bokhandeln och jag blev intervjuad i både tidningar och radio. Grusvägsmilen var en lågmäld roman, mer inspirerad av film än av böcker. Jag skrev den i korta scener, på ett filmiskt vis. Boken mottogs bra, men gav inte direkt någon större inkomst.

Jag sökte till utbildningen Litterär Gestaltning. Den var ny inom sitt område och gavs av Göteborgs universitet. Till första årskullen sökte drygt 400 till 12 platser. Jag var en av dem som kom in. Jag insåg dock redan första terminen att detta var ingenting för mig. Så jag hoppade av.

Jag började istället på egen hand lära mig mer om skrivande. Jag dök ner i ännu fler böcker, av alla sorter. Problemet med utbildningarna inom skrivande var att de fokuserade mer på skrivandets konst än att faktiskt skriva något som kunde sälja.

Det var först med mina kriminalromaner, Den förlista och Repan, utgivna på Wahlström & Widstrand, som jag kunde leva på det jag skrivit. När jag skrev dem arbetade jag på ett helt annat sätt. Jag var fokuserad på mitt mål, visste hur jag skulle bygga upp storyn, hade en underliggande struktur som jag följde. Det fungerade. Mina romaner om kommissarie Eva-Britt Bixe och hennes kolleger i Halmstad hittade en större publik och köptes även av ett stort tyskt förlag och översattes.

Varför har jag då valt att starta en skrivkurs?

Jag får hela tiden frågor från folk jag känner och träffar om hur man skriver. Vad är ett bra manus? Hur når man ut? Och viktigast av allt, hur blir man publicerad?

Jag har aldrig egentligen haft något bra svar på den frågan. Och det finns tyvärr inget enkelt svar på hur man blir publicerad. Men det finns vissa saker man kan ändra i sitt skrivande och tankesätt för att göra öka chansen, även om det fortfarande är väldigt svårt.

Tre Frågor: 


1. Vilken är den bästa bok du har läst?

Det går inte att säga, det finns så många. Om jag måste välja tre som jag kan läsa om hur många gånger som helst så blir det ”Vågorna” av Virginia Woolf, ”Processen” av Franz Kafka och ”Skola för dårar” av Sasja Sokolov. Den första för att den är så vacker, den andra för att den är både rolig och otäck och den tredje för att den är vacker, rolig och fullständigt galen.

2.  Varför började du skriva?

Helt enkelt för att det är så roligt.

3. Vad kommer man få läsa på bloggen?

Jag kommer både ge skrivtips men även praktiska tips runt skrivandet, t.ex hur du får tid över i vardagen till att skriva. Du kommer även hitta bokanalyser där jag går igenom hur boken är uppbyggd och varför vi tycker eller inte tycker om att läsa den.

/ Marianne Berglund

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 3 =